Ha szeretnéd kipróbálni a mogyorókrém egy egészségesebb alternatíváját, akkor próbáld ki a következő receptet!
Ezzel az egyszerű alaprecepttel pillanatok alatt elkészíthető a finom krém, mogyoróvaj, mártogató – a felhasználásnak csupán a képzelet vet határt.
Az alaprecept hasonló a házi mogyorókrémhez. A nugát krém alapja a sült mogyoró vagy mandula, amelyet erős aprítóban vagy konyhai robotgépben finomra őrölünk.
A recept tetszés szerint variálható és ízesíthető. A vanília és fahéj különösen alkalmas arra, hogy finom ízt adjunk neki. Van, aki olvasztott csokit is hozzá szokott keverni.
Hozzávalók:
- 6 ek. kakaópor
- 100 g mogyoró
- 300 g datolya
- 100 ml víz vagy növényi tej (ízlés szerint)
- Vanília rúd belseje
- Csipet fahéj
- Csipet só
Elkészítés:
A mogyorót sütőben 8-10 percig pirítjuk, majd robotgéppel pürésítjük. Ha már szép pürés állagú, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott datolyát, a növényi tejet és a többi hozzávalót. Az egészet addig mixeljük, amíg krémes állagú nem lesz. Ne lepődjünk meg, ez az egész folyamat eltarthat akár 20 percig is.
Hogyan lesz a dióból igazán krémes "Nutella"?
Homogén krém előállításához erős konyhai készülékre van szükség. Az őrlés, pürésítés 15-20 percig is eltarthat. Ezalatt a mogyorót először felaprítja, majd ledarálja a gép, majd kiszökik egy kis olaj és homogénebb lesz a massza.
Használhatok már darált mogyorót is?
Igen, de a konzisztencia kissé eltérő lehet. A darált mogyorót serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, majd a robotgépbe tesszük további pürésítéshez és krémezéshez. Ezután a mogyoróvajat tegyük kenhetővé egy kis olajjal, édesítsük és finomítsuk.
Mennyi ideig áll el a "házi Nutella"?
Általában a krém körülbelül 1 hónapig eláll a hűtőszekrényben az édesítőszertől függően. Fogyasztás előtt kis idővel vegyük ki és röviden keverjük össze.
Használhatjuk önmagában mint krém, vagy akár sütésnél mint krém, Nutella brownie összetevőjeként. A krém palacsinta vagy gofri feltétnek is kiváló!
További hasznos tartalmakért kattints az alábbi képre és olvass bele blogunkba!
https://pelenkavilag.hu/#newsletter_subscribe